Hoe betrouwbaar is de hittegolf van het KNMI

De zomer van 2015 liet aanvankelijk een enkele keer wat zonnige dagen zien en het duurde niet lang voor er een zomerse periode aankwam aan het begin van de maand juli. Het KNMI orakelde overal dat er een hittegolf aankwam met temperaturen van 40 graden. We moesten ons voorbereiden op tropische warmte en een hitteplan werd uit de kast gehaald. Bedrijven en kantoren moesten hun tropenrooster van kracht laten gaan.

Het KNMI als wetenschappelijk instituut speelde op deze wijze hinderlijk mee met de sensationele berichtgeving in verschillende media. Waarom doet het meteorologisch bedrijf dit? Iedereen weet toch dat het voorspellen van het weer een schier onbegonnen zaak is? Het is altijd leuk als je goed geschoten hebt, maar we weten toch allemaal dat de weersvoorspellingen er meer naast zitten dat in de roos? Hoe exacter je probeert de voorspellingen te maken, hoe groter de kans op mislukkelingen. Dat verschijnsel doet zich nu al vele jaren voor en het KNMI lijkt er maar geen genoeg van te kunnen krijgen om te doen alsof ze het weer kunnen voorspellen.

Hittegolf 2015

Juli 2015 voorspelt het KNMI dus de befaamde hittegolf met temperaturen ‘mogelijk tot 40 graden’. Dat klinkt al erg sensationeel. Wat is eigenlijk een hittegolf? Dat is een term die het weerinstituut zelf heeft bedacht en betreft een periode van vijf aaneengesloten zomerse dagen van minimaal 25 graden, waarvan er drie minimaal 30 zijn. Overigens geldt dit alleen voor De Bilt en daar zit hem al een stukje van de kneep. De hittegolf heeft dus alleen betrekking voor De Bilt en omgeving en niet voor heel Nederland. Dat klopte ook want in grote delen van het land was er totaal geen sprake van een hittegolf, daar de temperaturen in die vijf dagen amper boven de 25 graden uitkwamen!

Ook voor De Bilt werd de hittegolf met moeite gehaald. De aanvankelijk voorspelde 40 graden werd bij lange na niet gehaald. Ook de hoger liggende gevoelstemperatuur bracht geen uitkomst. Met pijn en moeite werd een temperatuur van 30,1 graad bereikt en zodoende konden alle nieuwszenders papegaaien dat er in Nederland officieel een hittegolf was bereikt. Wat officieel? Dus naar de maatstaven van het eigen KNMI werden enkel warme tot zeer warme dagen gemeten. Maar die waren niet in Zeeland in ieder geval. Dus daar was van een hittegolf geen sprake. Ook Zuid-Holland kwam niet aan de vereiste cijfers van de definitie en Noord-Holland evenmin. Het was te veel moeite om alle provinciën te controleren op hun waarden, maar me dunkt dat daar ook wel wat mis kan zijn geweest.

Kortom: KNMI loop niet te toeteren dat er een temperatuur van 40 graden aankomt en zanik niet over een hittegolf, een hitteplan een tropenrooster als die niet nodig zijn. Verzamel gewoon wetenschappelijke cijfertjes en probeer voorzichtig het weer te voorspellen, maar doe dit niet met een aplomb alsof jullie de wijsheid in pacht hebben.

En wees ook eens zo fideel om miskleunen te erkennen. Vandaag was het in Den Haag 24 graden en geen 38. Zoiets scheelt behoorlijk. Informeer juist of helemaal niet!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *