Omgebrachte Rishi kansloos bij arrestatie door roekeloze agenten

Omgebrachte Rishi kansloos bij arrestatie door roekeloze agenten

(Rishi Chandrikasing)
1 / 1
zoom out
zoom in

DEN HAAG – De 17-jarige Rishi Chandrikasing had geen schijn van kans toen hij door vermoeide agenten, wier diensttijd er bijna opzat, onder vuur werd genomen. Dat stelt dichtbij-meeschrijver de heer Van der Helm die de hele dag aanwezig was bij de rechtszaak.

Vandaag stond voor de Haagse rechtbank de politie-agent terecht die vorig jaar op zaterdagochtend 24 november de 17-jarige puber Rishi Chandrikasing doodschoot. De officier van justitie had hem aangeklaagd voor doodslag, maar tot ieders verbazing verdedigde de officier het handelen van de verdachte agent. De officier vroeg dan ook vrijspraak voor de gepleegde daad.

Camerabeelden

Dankzij beelden van talrijke camera’s kon de rechtbank zien wat er daadwerkelijk was gebeurd op die ochtend. Een frivole, wat aangeschoten Rishi zit in de wachtkamer van perron 3-4 op Hollands Spoor waar hij in gesprek is met een Engelsman. Niemand van de aanwezigen stoorde zich aan het gedrag van de jongen. Van een dreiging was zichtbaar geen sprake.

Aanstormende agenten

Terwijl Rishi, gekleed in een witte parka aan de rand van het perron stond, kwamen drie gewaarschuwde agenten -met getrokken pistool de perrontrap opgestoven om de nietsvermoedende jongen te arresteren. Dit alles terwijl de meldkamer de vermeende dreiging van de Engelsman lacherig afdeed en het met “een korreltje zout” nam. De agenten, waarvan één in burger en reservist, namen dan ook niet de moeite om hun kogelwerende vesten uit de kofferbak van hun auto te halen.

Schot

Op de camerabeelden is duidelijk te zien hoe de gewapende agenten naar hem toekwamen Getuigen zouden later verklaren, dat ze zeiden “politie” of “politie, handen hoog”, daarover was geen eenduidigheid. Rishi keek in de loop van een pistool en in een reflex rende hij weg. Enkele seconden later valt het dodelijke schot gedaan door een agent in beweging wat tegen de schietinsructie is. Van een dreigende situatie was in geen enkel opzicht sprake.

Tunnelvisie

De agenten hadden last van tunnelvisie en meenden te zien wat er totaal niet was: een gevaarlijke jongen met een pistool. Op de beelden is duidelijk te zien hoe ontspannen de passagiers rond en langs Rishi lopen, wanneer hij relaxed op het perron loopt. Het is opvallend te constateren hoe vaak de politie last heeft van het verschijnsel tunnelvisie.

Dood

De beelden houden op wanneer de 17-jarige gestrekt op de grond ligt. Agenten kijken toe en geen een verricht eerste hulp. Aan de meldkamer wordt verzocht om een ambulance. Van een mogelijk pistool dat Rishi bij zich zou hebben is geen spoor gevonden. In zijn bloed werden sporen gevonden van alcohol, cannabis en morfine. Dat laatste, zo meldde de Officier van Justitie, was door de ambulancebroeders toegediend om de pijn van de lijdende Rishi te verzachten.

Excuus

Ruim een jaar na de dodelijke schietpartij kwam de zaak voor de rechter nadat de rijksrecherche maandenlang alle beelden had bekeken. Toen de advocaat van Rishi de kans kreeg om te vertellen hoe zijn moeder leed onder de vreselijke situatie, stond de verdachte reeds buiten de zaal. Hij vond het niet nodig om de intense droefheid van de familie aan te horen. Evenmin heeft hij ooit excuses aangeboden.