“’t Sluijsje” (1580-1834)

“’t Sluijsje” (1580-1834), het onbekende Rijswijkse buurtschap bij Den Haag

Het historisch boek verhaalt over het onbekende Rijswijkse gehucht, genaamd ’t Sluijsje, dat vernoemd is naar een sluisje in de Schenkwetering, aan de Weteringkade, nabij het Rijswijkseplein. In 1956 is het sluisje verdwenen. Vele (oude) Hagenaars zijn nog bekend met het sluisje. Het nabij gelegen gehucht is een ander verhaal.

Dit Rijswijkse buurtschap is altijd Rijswijks grondgebied geweest, doch pas toen de weilanden werden bebouwd werd het interessant om het ontstaan mee te maken van het gehucht. Het buurtschap was gelegen tussen de huidige Scheepmakerstraat en de Vliet en strekte van de Weteringkade tot de oude Gasfabriek. In de 17e eeuw zien we de komst van enkele kolfbanen in het gehucht, die ontspanning boden aan de voorname lieden, die Den Haag bezat. Naast het vertier van de kolfbanen, was ook de scheepmakerij van economische importantie. Rondom ’t Sluijsje is het plezierig wonen; ve r van het Rijswijks bestuur. En dat bood mogelijkheden, die het da glicht niet altijd konden verdragen. Boten vol afgekeurde groente en fruit werd en teruggestuurd vanuit Den Haag en brachten koopgrage Hagenaars naar het gehucht om goedkope waar te kopen.
Ook aandacht voor het eenvoudige Hofje Concordia, dat zich bevond in de Scheepmakersstraat en dat begin 20e eeuw is afgebroken.
Hofje Concordia
Voor de liefhebbers van Hofjes is in dit boek ook aandacht besteed aan het Hofje Concordia dat op het terrein van ‘t Sluijsje werd gevestigd nadat het grondgebied door
Den Haag was geannexeerd. Op de plaats waar vroeger kolfbanen en scheepmakerbedrijven stonden bouwde de staalpletterij Enthoven een hofje voor zijn
personeel. Niet direct uit liefdadigheid maar als belegging voor zijn verdiende vermogen. Het Hofje Concordia was smerig, armoedig en gaf een troosteloze aanblik. Het heeft dan ook nauwelijks 70 jaar bestaan.
F.J.A.M. van der Helm; ’t Sluijsje (1580-1834): het onbekende Rijswijkse buurtschap bij Den Haag.- ISBN 978-90-803119-9-2; gebonden, harde kaft, illustraties, 150 blz, index, prijs 20,00 euro (afgehaald) en 24,- euro opgestuurd..