2007. Van der Helmen in zelfde bataljon in Nederlands-Indië

VAN DER HELMEN IN ZELFDE BATALJON in NEDERLANDS-INDIE

(Dit verhaal verscheen eerder in het Veteranenboek van 4-10-RI in 2007)

FAMILIERELATIES BIJ 4-10-R.I.:

BAKKERS VAN DER HELMEN IN ZELFDE BATALJON ……….

Een gebruik, dat vele mensen kennen is even kijken in een telefoongids hoeveel naamgenoten er voorkomen. Dat kan de nieuwe telefoongids zijn in het district waarbinnen men zelf woonachtig is, maar ik ken ook wel verhalen van mensen, die op vacatie zijn geweest is Australië en die even moesten kijken of er nog verdwaalde familieleden toevallig geregistreerd stonden. Zo is het mij ook vergaan toen ik hoorde dat er bij mijn vader Frans van der Helm nog een Jan van der Helm in het clubje zat. Linksom of rechtsom, maar ik wilde dolgraag weten, wie deze Van der Helm was en belangrijker in hoeverre zouden we familie zijn van elkaar? Op reünies waren Jan en zijn vrouw Mien regelmatig te gast evenals mijn ouders trouwe bezoekers waren van de bijeenkomsten. Regelmatig vroeg ik aan mijn ouders of ze al wat meer wisten over de familieverwantschap, wanneer ze weer bij een reünie waren geweest. Ik hoorde de leukste verhalen. Het was altijd oergezellig en ze hadden veel plezier gehad, maar weer waren ze vergeten te vragen, wie de ouders waren van Jan.

Want laat ik nog even vertellen. Dat ik al geruime tijd – de ene keer wat enthousiaster dan de andere keer- bezig ben met het uitzoeken van de stamboom van de Familie Van der Helm. Gegevens uit het verleden, wist ik iedere zaterdag wel uit het archief op te vissen. Ja, inderdaad, voor de liefhebbers kan ik verklappen, dat de familie zijn oudste voorouder heeft in een Daniel Dirksz, die nog geen achternaam droeg. Deze voorouder is in 1536 geboren zo kan bewezen worden aan de hand van diverse notariële verklaringen en de geboorteplaats zal ergens in het Westland hebben gelegen. Maar goed, het spitten en graven in het verleden, was dus geen punt, maar de actuele situatie is veel moeilijker, omdat je dan met veel beperkingen te maken hebt rond de persoonlijke levenssfeer. Zo mogen geboorteacten pas na 100 jaar worden vrijgegeven. Eindelijk had ik een keer wat geluk: mijn moeder Elisabeth Grent kwam met de heuglijke mededeling, dat Jan van der Helm, banketbakker was geweest te Delft bij de firma Roodenrijs. Dat was alvast wat! Met dat gegeven kon ik aan de slag, daar ik in de computer bij de meeste VDH-en de beroepen heb staan. Inderdaad kwam Jan eruit rollen! Johannes Sebastianus van der Helm, geboren te Pijnacker als zoon van Simon van der Helm en Debora van Winden. Een gezin met 8 kinderen, waarvan vader veehouder was. In 1925 hadden ze hun Rijswijkse woning verruild voor een te Pijnacker. Leuke bijkomstigheid was dat mijn vader broodbakker was en Jan dus banketbakker. Beiden hadden als bouwjaar 1926, doch Jan was een half jaartje ouder.

De volgende keer bracht mijn moeder de blijde boodschap over aan Jan, maar ojee, die ontkende ten stelligste dat we familie van elkaar waren, want “dan had hij het wel van zijn vader gehoord!”, wist hij te melden. Inderdaad kan je je afvragen wanneer is iemand familie. Tegenwoordig lijkt men zich vooral de bekommeren om zijn directe omgeving. Vooral broers, zussen en diens kinderen. Ooms en tantes worden al vaak niet meer meegerekend. Laat staan oudooms, oudtantes en achterneven en nichten. Dus ja, wat is familie? Is dat 1e graads (ouders/kinderen), 2e graads (grootouders,/broers/zussen/kleinkinderen) , 3e graads (overgrootouders/achterkleinkinderen/ neven en nichten als kinderen van je broers en zussen), 4e graads ? Of wellicht nog verder? Bij onze banket- en broodbakker lagen de gemeenschappelijk voorouders bij Adriaan Adriaansz van der Helm (1747-1810), die twee keer was gehuwd. De voorouders van Jan stamden uit het eerste huwelijk en die van mijn vader uit het tweede. Beiden zijn familie van elkaar in de 10egraad. Oftewel de overgrootvader van Jan van der Helm is de halfneef van de overgrootvader van Frans van der Helm. Kunt U het nog volgen? Dus, wel in de verte bloedverwanten en duidelijk meer dan alleen maar naamgenoten, maar een familieband is wel een eindje te zoeken!

F.J.A.M. van der Helm (1956)