Klimaatverandering: waar of onwaar?

KLIMAATVERANDERING: WAAR OF ONWAAR?

Geplaatst op augustus 10, 2010

Moskou ligt deze zomer al een maand onder een dikke wolk smog, waardoor de zon nagenoeg onzichtbaar is, doch wel voelbaar. Met een temperatuur van bijna 40 graden moeten de Moskovieten zich een weg banen door de straten op weg naar hun werk. Elders in de wereld hebben we overstromingen gehad deze maand, zowel in China als in Pakistan zijn er vele doden bij gevallen. De vulkaan op IJsland was enkele maanden geleden het nieuws van de dag, omdat de stofwolk van de spuitende vulkaan naar Europa afdreef en het vliegverkeer belemmeerde. Zoals bij iedere extremiteit, worden er verklaringen gezocht en al enkele jaren is de klimaatverandering een graag gelezen onderwerp om de krant mee te vullen.

door F.J.A.M. van der Helm

Door de eeuwen heen heeft niets zich zo moeilijk laten verklaren als de Natuur. Op vele plaatsen wordt al eeuwen weer- en klimaatonderzoek verricht om te achterhalen wat de invloeden zijn op het weer en om zaan de hand van verkregen resultaten betere voorspellingen te doen. Zoals bekend is het KNMI al meer dan 150 jaar actief met het verzamelen van gegevens om op basis hiervan hun ‘beruchte’ weersvoospellingen te doen, die in tegenstelling tot die van de Enkhuizer Almanak wetenschappelijk heten te zijn. Maar helaas, zo lang het weerbericht al wordt voorspeld, is het nog immer moeilijk om een redelijk voorspelling te doen voor een dag, laat staan voor een hele week. Sinds de komst van buienradar.nl kan iedereen op zijn eigen PC bekijken wat voor (regen)buien er aan dreigen te komen. Scoringspercentage is vrijwel 100%. Maar goed de club van meteorologische wetenschappers blijven zich bezighouden.

zure regen

Op het einde van de vorige eeuw was er opeens sprake van zure regen, die de bomen aantastte. Naaldbomen lieten hun groen vallen en vastgesteld werd dat de regen aan het verzuren was. We hadden opeens een begrip ‘zure regen’ waar de krant vele jaren mee werd gevuld, doch waar we later niets meer van zouden horen. Na de ‘zure regen’ kwam het gat in de Ozonlaag. De zon had opeens vrij spel en kon via dat gat de aarde dusdanig verwarmen dat het einde van de planeet bijna voorspeld kon worden. Het gat in de Ozonlaag hoorde er echter te zitten en zat er sinds mensenheugenis. Nadat CFK-spuitbussen waren verdwenen, leek het tij zich ten goede te keren. Er werd nog maar weinig verhaald over het gat in de Ozonlaag.

klimaatverandering

Na de jobstijdingen van ‘zure regen’ en ‘het gat’ moest er een nieuw speeltje worden gevonden voor de geleerde heren die het weer bestudeerden. En het werdgevonden! Dit keer in het klimaat, dat in enkele jaren tijds aan het veranderen was. Amerikaans ex-vice-president Al Gore reisde de hele wereld rond met beeld en geluid om lezingen te geven over het naderende einde van de Aarde. Een documentaire waarop veel critiek verscheen vanwege de onzorgvuldigheid waarmee die was gemaakt. Maar goed, de een mag het zeggen en de andere niet. Al Gore behoorde dus tot de partij, die het mocht zeggen en alle angsten werden de wereld in geslingerd.

En dan nu, in 2010, is er wederom van alles aan de hand met het weer. Niet anders dan vorige jaren, maar het zoeken naar verklaringen gaat verder en nu moet het toch wel duidelijk zijn dat ons klimaat aan het veranderen is. De zeespiegel stijgt en over 100 jaar staat Nederland deels onder water, tenzij de duinen en dijken verstevigd worden. Dan zouden we nog een kans maken. Er komen getallen tevoorschijn. De aarde warmt op!

opwarming van de aarde

Het is duidelijk en aantoonbaar voor iedereen: de aarde warmt op. De zon schijnt meer en in Nederland krijgen we over een eeuw een landklimaat. Extreme winters zullen hier gaan heersen en extreme zomers. Overstromingen zullen we normaal moeten gaan vinden. Net zoals in Midden-Europa zullen ook hier de rivieren buiten hun oevers treden. De aarde warmt op. Dat is een feit.

groei wereldbevolking

De grootste plaag en tegelijkertijd oorzaak van de opwarming van de aarde is de beangstigende groei van de wereldbevolking. China is over een miljard inwoners heen en India volgt weldra. En ook deze mensen willen in een auto rijden en in de winter bij de kachel zitten. Kijk, daarvoor moet gestookt worden. Het verbruik van energie zal alsmaar toenemen, zolang er meer mensen komen en zie daar de grote dreiging van de mens en de aarde. De explosieve groei van de wereldbevolking die in korte tijd van 4 naar 6 miljard is gegaan is beangstigend. Bomen worden gekapt en de grond erodeert. Een moesonregen kan de modder van de ontbosde bergen niet langer tegenhouden. Opwarming van de Aarde heeft de overbevolking als oorzaak en extra regenbui of een onverwachte week tropisch temperaturen tot gevolg! De overbevolking moet aangepakt worden, andes zal de Natuur zelf ingrijpen. Wanneer we wat minder mensen zouden hebben dan zou de Aarde vanzelf minder warm zijn en dan leefden we met zijn allen nog lang en gelukkig!