Opening Olympische Spelen Londen viel tegen!

Opening Olympische Spelen Londen viel tegen!

De Engelsen zijn altijd kundig in het bespelen van de media. Van te voren hadden ze in alle kranten en TV-stations laten weten dat de opening een heus spektakel zou worden. Wellicht door deze arrogante ophemelarij was het een rampzalige, banale vertoning waar weinig lijn inzat.

door F.J.A.M. van der Helm

Het was niet de ene ballon die niet wilde knallen bij de aftelling aan het begin van de Spelen, maar het waren de rommelig opgebouwde decors die de openingsceremonie zo chaotische maakten. Er gebeurde in feite te veel op het middenveld van het stadion. De toeschouwers ter plekke zullen er dan ook weinig aan hebben gehad. De TV-kijkers thuis konden door het inzoomen van de camera en de begeleidende stem een beter idee krijgen wat het allemaal moest voorstellen. Uit verveling zetten de Engelse organisatoren maar hopeloos veel muziekgroepen in, allemaal van eigen bodem. De hele wereldgemeenschap keek naar ‘Op volle toeren’ op zijn Engels. Leuk voor Engelsen, maar wie zit hier op te wachten?

Koningin

Uitermate flauw was een zogenaamde reis van koningin Elizabeth die met een helecopter werd opgehaald vanaf haar paleis. Terwijl het gekunstelde stukje theater moest suggereren of de koningin uit de helicopeter zou springen, kwam ze wandelend naarst haar man het stadion binnen. Het sloeg allemaal als een tang op een varken. Daarnaast werden en oneindig veel filmpjes getoond die van te voren waren opgenomen. Zoiets kan natuurlijk niet bij een dergelijke ceremonie, die rechtstreeks wordt uitgezonden. Je wist op laatst niet meer wat opgenomen was of wat rechtstreeks.

De atleten

De binnenkomst van de atleten werd dermate slecht in beeld gebracht, dat je er weinig aanhad. Een zinloos schouwspel waarbij ongetwijfeld menigeen de TV heeft uitgedaan of in slaap is gevallen. De Nederlandse commentatoren waren ook niet erg onderhoudend. Vermoedelijk hadden ze een flinke borrel op toen ze de Deense Koningin niet herkende, die haar landgenoten toezwaaide vanaf de tribune. Ze hadden het over de Minister-president. Volgens mij was het Mart Smeets die dit zei, wie anders, zou ik haast denken?

Dat was ook bij de BBC zo beroerd. Ze brachten de regeringsleiders en staatshoofden slecht in beeld. Onze Alex en Max kreeg je slechts kort vanaf de zijkant te zien. Al met al een beschamende vertoning voor een Engelse omroep die er altijd zo prat opgaat zo geweldig te zijn. En dan die humor van Mr Bean. Ja, echt leuk, ja, maar beslist niet in een stadion. Het was het hoogtepunt van de bedenkers van deze opening. Helaas, wederom een filmpje dat eerder was opgenomen en werd afgespeeld in de arena: mr Bean als hardloper op het strand. Zoiets is echt amateuristisch.

China

Met weemoed zullen veel mensen gedacht hebben aan de opening in Peking vier jaar geleden. Die krachtsinspanning zal niet gauw geëvenaard worden laat staan overtroffen! Daar stond een spektakel waar de hele wereldgemeenschap vol lof over sprak! Tot op de seconde goed geregisseerd en uitmuntende rechtstreekse gebeurtenissen waar iedereen ademloos naar keek.  De Engelse opening was een kinderachtige vertoning van pop, muziek, en slechte registratie. Over vier jaar zal deze door Argentinië moeiteloos overtroffen kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *