Boeren op Ypenburg: ontstaan en vergaan van de Hofstede Ypenburg

 

 

yp

 

 

 

 

 

 

 

 

F.J.A.M. van der Helm

Boeren op Ypenburg: onstaan en vergaan van de hofstede Ypenburg.

Onlangs is een nieuw historisch boek verschenen over de geschiedenis van de buitenplaats Ypenburg. De huidige Haagse wijk, die de naam Ypenburg draagt, is niet vernoemd naar het vliegveld, dat er gelegen heeft, maar naar de oeroude buitenplaats Ypenburg. Ongetwijfeld voor veel Rijswijkers en Hagenaars een verrassing!

Voor de geschiedenis van de buitenplaats die langs de Vliet zijn ingang had, moeten we naar de 16e eeuw. Veel vooraanstaande families hebben er hun onderkomen in gehad. het waren nogal vaak families, die burgemeester waren van Delft!

De boerderij van de familie Vaandrager, die ook Ypenburg heette en die ook zijn naam heeft gegeven aan de scoutinggroep met die naam, wordt ook in het boek behandeld.

Het boek is verkrijgbaar bij de schrijver en via bol.com. Afhaalprijs Eur 18,- en verzendprijs 22,- euro. ISBN 9 789460 081750 helmhuis@ziggo.nl

Zie: Laatste boer op Ypenburg verhaalt

1 reactie op “Boeren op Ypenburg: ontstaan en vergaan van de Hofstede Ypenburg

  1. Mijn vader heeft in de oorlog van ca mei 1944 tot aan de Dolle Dinsdag in September op de boerderij van Vaandrager gewerkt . Deze werd door een Duitse boer ( of een die voor hen werkte) gerund. Wij noemden hem de Spektor omdat hij alleen varkens hield. De Duitsers schoten op Dolle Dinsdag alle varkens dood en namen ze in vrachtwagens mee naar een voor ons onbekende bestemming. Wij waren van uit de Hoekse Waard geëvacueerd en woonden in de barakken van het vliegveld.